WYSZUKAJ NA BLOGU

poniedziałek, 28 marca 2016

Wiosenna przekąska: placuszki z cukinii

Witajcie, dziś zapraszam na posta, w którym pokażę Wam przepis na pyszne placuszki z cukinii. Jeśli tak jak ja uwielbiacie warzywne wynalazki ten przepis jest idealny dla Was! Zapraszam!


Do przygotowania placuszków potrzebujemy:
• 2 średniej wielkości cukinie
•po pół papryki czerwonej, zielonej oraz żółtej
• 1 marchewkę
• 3 jajka
• świeżą bazylię
• świeży koperek 
• jogurt naturalny
• 4-5 łyżek mąki
• ser żółty ( opcjonalnie )
• pół cebuli lub ząbek czosnku (wg uznania)
• ulubione przyprawy 

Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cukinię lekko solimy i odstawiamy na chwilę, po paru minutach odciskamy sok.  
Do miski wrzucamy również  świeże listki bazylii, marchewkę, pokrojoną paprykę, cebulkę i czosnek.


Wszystkie warzywa łączymy z jajkami i mąką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Odstawiamy na chwilę, by wszystkie składniki się połączyły. 
W międzyczasie robimy sos do placuszków: mieszamy pokrojony koperek z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. W innej wersji zamiast koperku możemy użyć szczypiorek lub świeżą miętę,powstanie równie pyszny i rześki sos:)

Dużą łyżką nakładamy niewielkie i płaskie  placuszki, smażymy na rozgrzanym tłuszczu,najlepiej oliwie z oliwek, do momentu, aż uzyskają ładny, złoty kolor.

Placuszki układamy na papierze, by odsączyć je z tłuszczu 
Po odsączeniu układamy na talerzu razem z łyżką sosu, dekorujemy ziołami 
Tu placuszki w wersji bardziej kalorycznej, ale równie smacznej:  z żółtym serem:)

Jak widzicie przepis jest banalnie prosty , a dający wiele możliwości, bo możemy go modyfikować wg własnych upodobań. Te proste i smaczne placuszki często goszczą u mnie na stole, czasami jako osobne danie, a czasami jako przystawka. Są szybkie w przygotowaniu, smaczne i niedrogie, polecam je każdemu, szczególnie w sezonie, kiedy warzywa mają swój niepowtarzalny smak i zapach.

M@rTi